Za svet brez zidov – poročilo o branjih v Sloveniji

V februarju 2019 je mednarodno pesniško gibanje World Poetry Movement priredilo po vsem svetu pesniška branja pod naslovom Za svet brez zidov, tako je več kot 900 branj potekalo v okoli 150 državah. 

Pesnik in tajnik gibanja Fernando Rendon je v pismu potencialnim organizatorjem zapisal: »Danes opažamo v različnih predelih Zemlje (v Ameriki, Evropi, na Srednjem Vzhodu, v Indiji …), da rastejo novi zidovi, ki ločujejo ljudi. Betonski zidovi, zidovi iz bodečih žic, a tudi bolj nevidni zidovi, zgrajeni iz denarja in neenakosti.

Kot pesnice in pesniki, ki sodelujemo v gibanju World Poetry Movement, se zavzemamo za svet, osvobojen vsakršne diskriminacije, ki bi temeljila na barvi kože, nacionalnosti, družbenem statusu, spolu ali prepričanju ljudi.

Poezija je način, kako lahko podremo zidove, tako tiste med nami, kot tiste v nas samih

V Sloveniji je prvo branje potekalo 8. februarja 2019 v obliki odprtega branja v prostorih in v organizaciji Društva slovenskih pisateljev, vodil ga je Matej Krajnc, temu pa so sledila še branje v Celju, dve branji v Ljubljani in branje v Kopru, na katerih je sodelovalo prek štirideset avtoric in avtorjev. 

21. februarja 2019 so v Celju v Špitalu za prijatle nastopili: Lara Gobec, Nika Gradišek, Tanja P. Hohler, Zoran Pevec, Neža Prah Seničar, Aljaž Primožič, Iza Robavs, Barbara Tadina, Lana Vincelj in Eva Šuster. Večer je vodil Kristian Koželj, glasbeno pa sta ga spremljala Iza Robavs in Žiga Žvižej.

23. februarja 2019 so v Ljubljani v Galeriji ŠKUC nastopili: Nina Dragičevič, Alenka Jovanovski, Barbara Korun, Maja Miloševič, Brane Mozetič, Jana Putrle Srdić, Peter Semolič, Tone Škrjanec, Kaja Teržan in Nataša Velikonja. Večer je vodil Brane Mozetič, za glasbeno podlago je poskrbel Lado Jakša. Fotografije je posnela Jasmina Kožar.

26. februarja 2019 so v Ljubljani v Trubarjevi hiši literature nastopili: Alja Adam, Ivan Dobnik, Danijel Golobič, Stanka Hrastelj, Barbara Jurša, Enesa Mahmić, Radharani Pernarčič, Zviad Ratiani, Ifigenija Simonovič, Juš Škraban in Maja Vidmar. Večer je vodila Barbara Pogačnik, z glasbo pa ga je popestril Matej Krajnc. Fotografije je posnela Staša Kumše. 

27. februarja 2019 so v Kopru v Knjigarni Libris nastopili: Krištof Dovjak, Marella Nappi, Andrej Medved, Sandro Pecchiari, Barbara Pogačnik, Zviad Ratiani, Antonio G. Della Rocca in Veronika Simoniti. Večer sta vodili Irena Urbič in Barbara Pogačnik. Fotografije sta posnela Uroš Celestina in Irena Urbič. 

Branjem so se pridružili s pismi, napisanimi prav za to akcijo, tudi nekateri v tujini živeči avtorji: Aljaž Koprivnikar, Dolores Meden, Gregor Podlogar, Andraž Polič in Milan Šelj. 

Branja so potekala v organizaciji in soorganizaciji Slovenskega centra PEN, Kulturno-umetniškega društva Poiesis, Društva za novo umetnost, Društva Škuc, Foruma Tomizza  in v sodelovanju z World Poetry Movement.

 

 

 

 

KULTURNO-UMETNIŠKO DRUŠTVO POIESIS

DRUŠTVO ZA NOVO UMETNOST

Peter Semolič