Jaka Železnikar: Kje najti e-poezijo? Primer ELMCIP

Posnetek ekrana spletnega mesta anthology.elmcip.net
Posnetek ekrana spletnega mesta anthology.elmcip.net
Posnetek ekrana spletnega mesta anthology.elmcip.net

Ni običajno, da bi, čeprav sem veliko časa na spletu, naletel na e-poezijo. Včasih se pretihotapi na kakšen literarni ali novo medijski festival. Včasih jo pretihotapim sam, včasih je povabljeno katero mojih del s tega področja. Nekaj se e-poezije sem ter tja znajde v nekaterih spletnih literarnih revijah (predvsem iz angleško govorečega sveta), ki jih spremljam. Ne prav pogosti dogodki, a dragoceni. In kako priti v stik z e-poezijo, če nisi eden iz kroga avtorjev, teoretikov, kritikov, akademikov, urednikov ali promotorjev?

ELMCIP

Ena redkih strani, ki je posvečena tudi e-poeziji (v osnovi je fokus širši, celotna e-literatura) je ELMCIP. Kratica pomeni, gre za vratolomno-akrobatsko akademsko poimenovanje, “Electronic Literature as a Model of Creativity and Innovation in Practice” (Elektronska Literatura kot model ustvarjalnosti in inovacij v praksi).

Če se prebijemo preko imena, nas na strani čaka več informacij o e-literaturi, podatkovna zbirka del e-literature in izbor tovrstnih del v antologijski obliki. Vključena so tudi dela e-poezije.

ELMCIP je iniciativa več evropskih univerz, fokus je na e-literaturi nastali v EU. Sodeluje tudi slovenski teoretik, dr. Janez Strehovec, ki je v svojem teoretskem in raziskovalnem delu pogosto obravnaval teme povezane z internetom in besedilnostjo, tudi e-poezijo.

Jaka Železnikar

Jaka Železnikar