Dva pesnika dve mesti: Andraž Polič, Tretje pismo Vidu Sagadinu

Vid,

Črnilo se smeji,

V prejšnjem pismu sem ti skušal opisati dogodek v Tynski literarni kavarni (Praha 1), kjer je potekal literarni večer. Kako je z literarnimi večeri, je že dodobra opisal Milan Kleč, zato z Milanom raje zaključiva »blabla« v predmestju nogometnih prvakov, če ni ljubezni na vidiku.

Obletnice – nekoč sem nekje (verjetno samemu sebi) obljubil, da se bom k Rainerju M. Rilkeju še vračal: umrl je isto leto kot Srečko Kosovel (1926). Nekaterim bo jasna geografska bližina nastanka njunih »morskih« pesmi … kraška burja je najmočnejša v Tržaškem zalivu, kjer brusi Devinske pečine, nad katerimi se vije Rilkejeva pot. Spomladi 2013 sem imel priložnost glasbeno pospremiti razstavo (v Galeriji Josefa Sudka (1896-1976)) fotografa Jana Jindre, ki je beležil črno-bele impresije Rilkejevih evropskih »obiskov«. V branje priporočam knjigo Marie Thurn-Taxis Rainer Maria Rilke v mojih spominih, ki pa je za zdaj še ni na voljo v slovenščini …

Sredozemlje je sila, ki jo je dodobra opisal v svojih esejih tudi Lawrence Durrell – omenjam ga v povezavi s Henryjem Millerjem kot predhodnikom v prejšnjem pismu omenjenih: Vitomila Zupana in Williama Boroughsa. Kako v Pragi doživljam oddaljenost od morja?

V nedeljo sem se sprehajal po secesijskih »Vinohradyh« in z Natašo sva zavila v kavarno »Dobrá Trafika«: leseno obrabljeno pohištvo; New Yorker na pianinu; družabne igre v kotu; zimski vrt za kadilce; in »zahrádka« za dvoriščne uživače; jazz&blues z idealno jakostjo; kava z »vseh koncev« in čaj vseh letnih časov, ter slastni prigrizki; zvečer občasno intimni koncerti; v predprostoru, kjer poravnaš račun ob izhodu, pa so vinotečne, tobačne in časopisne potrebščine … Priporočam: ulica Korunni.

Spet doma: v zavetju glasbe, knjig in otroške igre.

Allen Ginsberg  in Vaclav Hrabě se vrtita v oddaji »Pesniki pred mikrofonem« na radiu Vltava, ki predvaja redne oddaje za poezijo, »klasično« glasbo in jazz. Pijem kavo in razmišljam o tej pijači iz etiopskega grma … A propos Ginsberg: San Francisco dobi svojo prvo espreso kavarno leta 1957: Trieste coffee house. Ja, »beat generation« je res zaživela šele v topli Kaliforniji … Kako tebi kraj določa tvoj »poesis«? Pesem, ki si mi jo poslal, mi je še kako domača.

Poleg »kavaren« in kavaren obstajajo tudi literarne kavarne: »Salmovská Literární kavarná« je ena izmed njih in konec novembra se odpravljam na večer, posvečen J. Seifertu (češkemu pesniku Nobelovcu). Ti sporočim vtise z literarnega potepanja. Za konec tega pisma pa pesem za ponovno branje:

DOBRÁ TRAFIKA

Neimenljivi obstaja.

V dimu.

Kozmično jajce.

Tujec.

Feniks.

Ognjene peruti vzletijo prek mize.

Starodavne zgodbe oživijo.

Za zaveso so ušesa.

Za Hamletov meč.

Divja kava.

Koze.

Tobak in uležano vino.

Časopis časuje,

V kavarniški drami.

Grafiti na steni.

Minljivi podpisi.

Svetovni odri naključnih igralcev.

Beckett gre skozi glavo,

ko meljem neizgovorljivo.

Še pesem in bo noč.

 

S prisrčnimi pozdravi iz Prage!

Andraž Polič

Andraž Polič je pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec. Do zdaj je objavil trinajst pesniških zbirk, zadnja, "Ona je mesto", mu je izšla leta 2013, veliko njegovih pesmi pa je prevedenih v tuje jezike. Bogat je tudi njegov glasbeni opus, saj je ustvaril glasbo za več kot deset gledaliških predstav doma in v tujini ter za nekatere filme, leta 2002 je ustanovil skupino Hamlet ekspress, s katero je izdal več zgoščenk, sodeloval pa je tudi pri projektu Odpeti. Je član revije Poetikon, od leta 2009 živi in ustvarja v Pragi, kjer nastopa v Divadlo Kompa (Siesto teatro), skupaj z Natašo Burger v duetu Duo La Boheme ali pa samostojno kot Polo De Bard.
Andraž Polič