Marko Gregur: ***

https://www.krscanstvodanas.com/svijet/699-dvogodisnji-vjestac-djecak-ostavljen-od-praznovjerne-obitelji-da-umire-od-gladi

 

sanjal sem nemogoče sanje

v temni tišini republike

sanjal sem da je ’45 postalo zgodovina

in da nihče ni bil presenečen

sanjal sem da ne preklinjamo grobov

in ne lajamo na marmor

sanjal sem in da je zadnja vojna končana

sanjal sem drugačno mišljenje

brez kričanja in posmehovanja

te noči sem sanjal ljudi

posvečene jutrišnjosti

sanjal sem oddaljeno prihodnost

a ko sem se prebudil

nisem bil prepričan

da smo bili tam

da se nismo izgrizli do kosti

ki so jih odkopali drugi

katerim nismo pomenili nič

 

Prevedla Katja Gorečan

 

(pesem je bila prevedena v sklopu prevajalsko pesniške delavnice»Mladi glasóvi / Mladi glȁsovi«, ki se je 26. novembra v soorganizaciji Poiesis, Književnosti uživo in KUD Sestava odvila v Galeriji Srečišče v Hostlu Celica v Ljubljani)

 

 

Marko Gregur

Marko Gregur (Koprivnica, 1982) piše poezijo in prozo, ki ju objavlja v številnih domačih in tujih revijah (ZDA, Avstrija, Črna Gora, Srbija, Rusija, Bolgarija, Španija, Slovenija, Kanada …). Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi »Prozak« za najboljši prozni rokopis avtorjev do 35 leta v Republiki Hrvaški. Objavil je pesniško zbirko »Lirska grafomanija« (Naklada Ceres, 2011) in zbirki kratkih zgodb »Peglica u prosincu« (DHK, 2012) in »Divan dan za Drinkopoly« (Algoritam, 2013). Trenutno pripravlja roman »Vidjela sam Omara Sharifa«, ki si za temo jemlje žrtve posilstev v vojni. S svojim delom je uvrščen v antologijo mladih hrvaških pisateljel »Bez vrata, bez kucanja« (Sandorf, 2012).

Foto (c) Robert Gojević
Marko Gregur

Latest posts by Marko Gregur (see all)