Jaka Železnikar: Mez

Mary-Anne Breeze je ena najbolj zanimivih in vidnih avtoric e-literature in e-poezije, aktivna od zgodnjih dni interneta do danes, tudi znotraj zgodnje spletne umetnosti (net art). Bolj znana je po svojih številnih on-line identitetah, najbolj kot preprosto Mez in Netwurker. Njena dela naseljujejo širok spekter spletnih pojavnosti, od spletnih strani, poštnih list, blogov, družbenih omrežij vse do spletnih večuporabniških svetov in iger – z izvodi v fizični svet galerijskega prostora ali (tiskane) knjige.

Jedro njenega dela tvori Mezangelle, svojstven hiperbesedilen/nelinearen, a podan linearno, avtoričin lastni jezik, ki združuje angleščino in prvine sintaks programskih jezikov.

Prelom 20. v 21. stoletje je zaznamovala računalniška tehnologija in internet. Mez v tem času o tem času govori z njegovim jezikom, s tokom podatkov, ki ubesedujejo osebno izkušnjo vpeto v spoj ‘realnega’ in ‘virtualnega’ sveta.

Del njenega dela se najde na naslovu netwurker.livejournal.com. V mojih očeh, e-poezija. Uvrstljiva tudi v katero drugo kategorijo – a takšna je narava e-poezije, stare obleke poezije se ne prilegajo vedno njenemu digitalnemu telesu besed in protokolov. Moč poezičnega izraza seveda ostaja še kako živa tako v digitalnem kot v vsem predhodnjem. Mez vas močno ponese v digitalno poetično. Tudi če se branje sprva šele uči samega sebe v drugem svetu.

Na fotografiji: posnetek zaslona ene pojavnih oblik avtoričinega dela ur|||halitosis|||soul, na levi strani je del uporabniškega vmesnika operacijskega sistema Ubuntu Linux.

Jaka Železnikar