Francesco Tomada: Question time

Pa kam se obračajo sončnice

na meglen dan

 

in zakaj oblaki ne padejo na zemljo in se zdrobijo na kosce

četudi so iz ledu

 

in če je veter ves zrak ki se premika iz kraja v kraj

kako to da se ljudje ne zadušijo tam kjer ga več ni

 

in zakaj že nekaj časa vedno zaspiš

s hrbtom proti meni

 

in kako je mogoče

da med vsemi vprašanji ki se ugnezdijo v glavi

pozabimo le tista

katerih odgovorov se bojimo?

 

Prevedli Kristina Jurkovič in Kaja Teržan

 

(pesem je bila prevedena v sklopu prevajalsko pesniške delavnice Hiša v Ljubljani / Casa a Lubiana, ki se je 14. maja 2016 v soorganizaciji Poiesis, La Casa di carta / Papirnata hiša in KUD Sestava odvila v Galeriji Srečišče, Hostel Celica, v Ljubljani)

Francesco Tomada

Francesco Tomada (1966) živi v italijanski Gorici, kjer v srednjih šolah poučuje biologijo in kemijo. Od srede devetdesetih let se udeležuje nacionalnih in mednarodnih branj in srečanj ter sodeluje pri radijskih in televizijskih oddajah v Italiji in tujini. Njegova besedila so bila objavljena v številnih revijah, antologijah, brošurah in internetnih straneh v Italiji, Sloveniji, Kanadi, Franciji, na Slovaškem, v Litvi, Avstriji, Mehiki, Španiji, Švici, Belgiji, Hrvaški, Bolgariji in Grčiji.

Njegova prva pesniška zbirka »L’infanzia vista da qui« (Sottomondo), je izšla decembra 2005 in prejela nagrado Beppe Manfredi za najboljši prvenec. Druga, »A ogni cosa il suo nome« (Le Voci della Luna, 2008) in tretja zbirka, »Portarsi avanti con gli addii« (Raffaelli, 2014) sta dobili priznanja na več italijanskih natečajih.

Pred kratkim je uredil antologijo literarne produkcije na Goriškem od 1861 do danes; sodeluje pri več kulturnih pobudah ter je član spletnega uredništva Perigeion in revije Smerilliana.

Foto (c) Massimo Mucci
Francesco Tomada

Latest posts by Francesco Tomada (see all)