Jaka Železnikar: Electronic Literature Collection 3

Prejšnji mesec, februarja 2016, je izšla 3. zbirka elektronske literature, Electronic Literature Collection Volume 3.

V zapisu Kje najti e-poezijo? Primer ELMCIP je že bila omenjena akademska inciativa evropskih korenin, ki je posvečena elektronski literaturi. Zgoraj omenjeno zbirko, Electronic Literature Collection, izdaja sorodna, tudi akademska, a starejša organizacija Electronic Literature Organization (ELO), iz ZDA.

Medtem ko zbirka, tretja po vrsti, prinaša veliko del elektronske literature in v tem okviru tudi veliko e-poezije, je, tako kot ELMCIP, organizacija, ki je izdala zbirko, tudi eden redkih virov o elektronski literarnosti, ki ga soustvarja organizacija. Stran ELO obsega tako teoretska dela, zbirke e-literature (te izhajajo neredno, enkrat na več let) kot podatke o avtorjih e-literature (predvsem iz angleško govorečih kultur).

Tako zbirka kot stran ELO sta vredni nekaj dni staromodnega srfanja. Ste opazili, da se je srfanje po internetu spremenilo v bolj kot ne na občasni klik na povezavo, posredovano preko družbenega omrežja? Naj bo torej ta zapis ne le poziv k branju e-poezije, naj bo tudi poziv k srfanju. Tudi če izven teh dveh zanimivih strani z res veliko vsebine.

Vsem bralkam, ob njim posvečenem dnevu, želim vse, kar takšnemu dnevu gre, z nageljnom.

Jaka Železnikar