Jaka Železnikar: David Bowie in e-poezija

David Bowie on cut-up technique

Pred dvema dnevoma je umrl David Bowie, avtor in izvajalec, ki je v sicer večinoma skrajno banalno poularno kulturo vnesel toliko presežka emocije in avtentičnosti, da se k arhivu njegovih del vračamo in se bomo vračali še dolgo za tem, ko je/bo minil čas nastanka nekega dela. Vračali tako po duh časa, po neminljivo v njem in po avtorjev izoblikovan, samosvoj ‘glas’.

Če poezija, oziroma e-poezija in popularna kultura morda na prvi pogled nimata stičnih točk ali celo delujeta kot nasprotji, je David Bowie v mnogih svojih besedilih uporabljal tehniko pisanja, ki je pogosta tudi znotraj e-poezije. Gre za Cut-up, kombinatorično tehniko pisanja, ki vsebuje element naključja ter morebiti tudi vire besedila, ki jih ni ustvaril avtor cut-up besedila. Več besedil, besedilo ali del besedila se na različne načine (z rezanjem, trganjem, programsko …) razdeli na manjše enote, ki se nato na različne načine medsebojno premestijo v novo besedilo. To tehniko pisanja lahko sledimo vsaj v 1920-ta in takratno dadaistično gibanje.

David Bowie je uporabljal različne metode, opiše jih, med drugim, v kratkem videu Cut up techinque dostopnem na Youtube-u. Več o njegovi uporabi programa namenjenega cut-up tehniki, ki sta ga razvila s kolegom, najdete v članku: The Verbasizer was David Bowie’s 1995 Lyric-Writing Mac App.

Vse povezave v tem zapisu vodijo na vsebino v angleškem jeziku. Na podobi je izsek iz videa Cut up techinque.

Jaka Železnikar