Bojan Meserko: Nekje v neki starinarnici

nekje v neki starinarnici sem kupil

uro ki ni odbijala ur  niti dni

let ni poznala  nihče ji ni verjel

čeravno so upali  da le ni prevara

nasedel nisem le jaz  samo preveriti

sem želel in že so vsi planili po meni

in mi govorili tolažilne besede:

čas teče sam ne poganjajo ga z nikakršnimi

kolesci ni ujet v mehanizem

 

kakor da jaz tega že ne bi vedel …

Bojan Meserko

Bojan Meserko, rojen 10.09.1957 v Ljubljani, otroštvo in odraščanje preživel na Kodeljevem. V samozaložbi sem izdal svojo prvo pesniško zbirko »Mene nas je mnogo«, katero so prijatelji, znanci in naključni kupci razgrabili v nekaj dneh. Kmalu po pesniški zbirki me je pritegnilo pisanje fantastike in znanstvene fantastike, kateri sem se v naslednjih petnajstih letih 70% posvetil in tudi požel določene uspehe – 3 nagrade na natečajih revije Življenje in Tehnika (ŽIT). Prav tako sem dobil tudi nagrado na natečaju revije Mladina za najboljšo erotično zgodbo.
Leta 1989 me je k sodelovanju povabil zagrebški oskarjevec in ustanovitelj zagrebške šole risanega film Dušan Vukotić, ki je po moji noveli »Kmečka idila« posnel krajši animirani film z naslovom »Dobrodošli na planet Zemlja«, ki je bil predvajan v otvoritven terminu svetovnega festivala animiranega filma v Zagrebu, 1994. To se mi je zdelo vrhunec, ki ga lahko kot avtor ZF&F dosežem, naslednje leto, 1995, sem se pričel poslavljati od fantastike in znanstvene fantastike, ter pričel pisat trilogijo, ki je za osnovo še imela nekaj znanstvene fantastike in fantastike, a je bila že presežna in drugačna literatura od tedanje aktualne. Pričele so se tudi prve primerjave s Samuelom Beckettom.
Konec leta 2010 sem se preselil v Novo mesto in tam nadaljeval s svojim ustvarjanjem. Leta 2010 je skladateljica Anica Sabo iz Beograda ustvarila skladbo, ki je bila inspirirana z mojo trilogijo »Sanjališče, sanjalnica, senjalnica« in je bila prvič izvedena naslednje leto 2011 v Beogradu na mednarodnem festivalu novejših skladateljev.
Leta 2013 sem bil izbran v Krakovu, Poljska, med deset najradikalnejših in avantgardnih živečih svetovnih avtorjev. Oktobra omenjenega leta sem bil povabljen v Krakov in tako spoznal tudi ostalih devet. Mene so predstavljali kot balkanskega oz. vzhodnoevropskega Becketta.
Kreiral sem še nekaj literarno inovativnih kreacij, ki so se delno končale z razstavo »literarno likovnih objektov« pod naslovom »Brez besed« v Galeriji Simulaker, Novo mesto. Produkt razstave in kompozicije se je leta 2015 združil v kratek filmček o razstavi »Brez besed / Withouth wor(l)ds«.
Bojan Meserko

Latest posts by Bojan Meserko (see all)