Bhisma Upreti: Sanje

Sem sanje,

nič več, nič manj.

 

Pridem ti v oči,

počivam včasih

v svetlobi dneva,

še pogosteje v noči,

ko nenadoma zaspiš,

globoko, tiho.

In kadar pridem,

nosim zraven barve,

razmetane v okusih,

v zvedavostih, občutkih …

in željah, skominih.

 

Začrtam ti ustnice, nasmehneš se.

Dotaknem se kot misel ti srca, utripaš.

Dotaknem se stopal ti, zdrzneš se,

kot komet v nenadni, kratki luči,

in vidiš cilj v daljavi.

 

Odmev sem, ne ugasnem,

vračaš mi ljubezen,

iztegneš roke,

zapišeš …

vrstice.

 

Poimenuj me, da, po želji,

a jaz sem sanje,

nič več, nič manj!

Zagotavljam ti,

ostal bom tu s teboj,

dokler si boš želela

ta čudoviti svet.

 

Prevedel Gregor Preac

Bhisma Upreti

Nepalski pesnik Bhisma Upreti se je rodil v Shanischare Jhapa, na vzhodu Nepala, leta 1968. Končal je študij ekonomije in kasneje tudi študij literature na Univerzi Tribhuvan v Katmanduju. Med septembrom 1999 in oktobrom 2000 je nadaljeval študij ekonomije v Southamptonu, Anglija, kjer so daleč od doma nastale pričujoče tri pesmi, objavljene leta 2001 v samostojni dvojezični nepalsko-angleški pesniški zbirki »Sea and Other Poems« (»Morje in druge pesmi«).
Bhisma Upreti objavlja poezijo, traveloge, eseje in kratke zgodbe. Do danes je izdal 16 knjig; od tega 8 poezije. Nase je opozoril s pesniško zbirko »Aakash Khasyo Bhane Ke Hunchha?« (»What if Sky Falls?«). Leta 1992 je prejel prvo nagrado na Državnem pesniškem festivalu, pod pečatom tedaj še Kraljevske nepalske akademije, leta 1999 pa nagrado Uttam-Shanti za travelog. Sledili sta še nagrada Moti, 2006 in nagrada Shankar Lamichhane Youth Essay leta 2012.
Lani je pesnik izdal izbor svoje poezije »Just as I am« (»Samo kot sem«), letos pa nove pesmi o svojem mestu, o izginjanju starega: »Kathmandu Kaleidoscope« (»Katmandujski kalejdoskop«), s fotografijami starega Katmanduja slovenskega popotnika, novinarja in pisatelja Gregorja Preaca.
Bhisma Upreti

Latest posts by Bhisma Upreti (see all)