Ljubljana v poeziji

Ljubljana v poeziji je preprosto spletišče, ki preko zemljevida povezuje točke Ljubljane s poezijo, ki se nanaša na njih. K sodelovanju s svojo poezijo je vabljen vsakdo, ki je napisal pesem o Ljubljani ali pa se pesem dogaja v njej.

Ljubljana v poeziji ponuja dva načina uporabe. Prav vsakdo lahko raziskuje različne kotičke Ljubljane in z njimi povezano poezijo različnih avtorjev in avtoric. Kdor želi, lahko sodeluje s svojo poezijo, vezano na Ljubljano ali njen del. Po prijavi v spletišče lahko vsakdo preko preprostega vmesnika vnese svojo pesem in ji s klikom na zemljevid določi njeno mesto.


Skupnost, ne kapitalizem

Ljubljana v poeziji, objavljena maja 2018 in razvita v dobrem mesecu pred tem, se umešča v spletni ekosistem, ki ga v veliki meri določa popolna prevlada komercialnih interesov, nadzora in zlorabe osebnih podatkov (profiliranje uporabnikov za marketinške namene in politične manipulacije).

Ljubljana v poeziji se od tovrstnega razumevanja spleta oddaljuje in zagovarja drugačna stališča – delo je izrazito nekomercialne narave in temelji na prostovoljnem sodelovanju, k kateremu je brez razlik povabljen vsakdo, ki je avtor pesmi vezane na Ljubljano (zavrnjene oz. odstranjene bi lahko bile zgolj vsebine, ki kršijo zakonodajo – z upanjem, da do takšnih vnosov sploh ne pride).

Spletišče uporablja API, spletno storitev, podjetja Google, in sicer njegove zemljevide. Google, kot eden največjih mešetarjev s spletnimi oglasi in oglasnim prostorom je še kako zainteresiran za zbiranje čim večjega števila podatkov o uporabnikih. Njegov API zbira podatke kot navaja Googlovo obvestilo o zasebnosti.

Razen te neizogibnosti ob uporabi Googlovih zemljevidov, Ljubljana v poeziji ne sledi svojim uporabnikom, ne trži njihov podatkov ali njihovega vedenja na spletišču, ne prikazuje reklam in od svojih uporabnikov zahteva minimalno število podatkov (zares nujna sta, in še to le za prijavo v spletišče, e-poštni naslov in geslo, slednje je v podatkovni zbirki kriptirano in nedostopno skrbniku spletišča.) Ob objavi poezije, avtor obdrži vse svoje avtorske pravice. Svoje pesmi ali celotni profil lahko tudi kadarkoli zbriše. Ali obstoječim pesmim doda novo.


Namen: poezija

Facebook na vstopni strani pravi: »Pridruži se. Brezplačno je in tako bo tudi ostalo.«. Ljubljana v poeziji se pridružuje temu in dodaja, da uporabniki ne bodo monetizirani. Lahko bodo brali pesmi, morda tudi dodali svojo pesem. Na zemljevid Ljubljane. Na svojo posebno točko. Morda bodo odkrili, da si jo delijo s kom. Morda bodo kakšno točko po prebrani pesmi, ki se veže nanjo, to točko videli drugače.

Morda bo kdo delil katero od pesmi s kom dragim – vsaka pesem ima svoj naslov, ki pelje na stran s pesmijo in zemljevidom z označeno točko, na katero se pesem navezuje.

Načinov uporabe dela je nedvomno veliko več, kot si je lahko avtor spletišča zamislil ob nastanku. Dodajte svojega.

Ljubljana v poeziji nastaja in živi kot jo sooblikujejo vsi sodelujoči avtorji in avtorice ter obiskovalci. Vabljeni k raziskovanju in sodelovanju! https://ljubljana-v-poeziji.jaka.org/

Ljubljana v poeziji je nastala v produkciji KUD Poiesis [https://www.poiesis.si/drustvo-poiesis/], avtor zamisli in programer je avtor del e-literature, Jaka Železnikar [https://jaka.org/]. Finančno je razvoj aplikacije poprla MOL[https://www.ljubljana.si/]. Vzdrževanje aplikacije in vnos vsebin sta neplačana in prostovoljna.

 

Projekt Ljubljana v poeziji sofinancira

Mestna občina Ljubljana. 

Jaka Železnikar