O Društvu

Kulturno umetniško društvo Poiesis deluje na področju kulture in umetnosti, tako profesionalne kot ljubiteljske. Svojo pozornost posveča različnim vidikom ustvarjalnosti, razvijanju le-te in afirmaciji ustvarjalk in ustvarjalcev ter njihovih del v javnosti.

Pri svojem delovanju se društvo ravna po načelih vključevanja in povezovanja, kar v praksi pomeni, da poskuša pritegniti k sodelovanju kar največje možno število zainteresiranih posameznic in posameznikov, hkrati pa se redno povezuje tudi s sorodnimi organizacijami tako v Sloveniji kot izven nje.

Trenutno društvo deluje prvenstveno na področju pesništva.

Na področju pesništva Društvo Poiesis izhaja iz prepričanja, da je poezija resničnost sui generis, pri čemer pa ne zanemarja niti psihološkega, družbenega in kulturnega konteksta, v katerem pesmi nastajajo.  Te kontekste v svojem delovanju venomer prevprašuje in problematizira, kot tudi prevprašuje in problematizira meje same poezije.   

Za javnost svojega delovanja na tem področju društvo skrbi z objavami na spletni strani www.poiesis.si in na strani KUD Poiesis na družabnem omrežju facebook ter z izdajanjem knjig, izvajanjem različnih projektov in organiziranjem različnih vrst javnih dogodkov.

Knjižna edicija Društva Poiesis zaobjema domačo in prevodno poezijo in sicer tako avtorske pesniške zbirke kot tudi različne antologije in zbornike. Urednik knjižne edicije je Peter Semolič.

Društvo Poiesis izvaja različne tipe pesniških delavnic in mednarodni projekt Širi poezijo, ne strahu.  

Program delavnic zaobjema pesniške delavnice in pesniške delavnice, ki so prvenstveno namenjene ranljivim skupinam, ter pesniško prevajalske delavnice.

Projekt Širi poezijo, ne strahu je del mednarodnega projekta Spread poetry, not fear, in poteka na samostojni strani na družabnem omrežju facebook, prav tako pa tudi v obliki javnih dogodkov. Slovenski del projekta vodi Katja Kuštrin.

Društvo Poiesis organizira še različne oblike javnih dogodkov, kot so literarni večeri, predstavitve, okrogle mize, predavanja idr.

 

IZKAZNICA DRUŠTVA

 

Ime: Kulturno umetniško društvo Poiesis

Sedež: Trebinjska 8, 1000 Ljubljana

Davčna številka: 86358979

Matična številka: 4093798000

IBAN: SI56 6100 0001 5690 097, Delavska hranilnica

Kontakt: poiesis.kud@gmail.com

 

Kulturno umetniško društvo Poiesis je bilo ustanovljeno 13. septembra 2016.

 

Dosedanji predsedniki društva:

Jaka Železnikar (2016-17)

Peter Semolič (2017- )

Peter Semolič