Najnovejše objave

Širi poezijo, ne strahu 02

Facebook strani Spread poetry, not fear, ki jo je postavil malteški pesnik Antoine Cassar, in slovenski strani Širi poezijo, ne strahu, ki jo je v okviru spletne pesniške revije www.poiesis.si postavila Katja Kuštrin, se z današnjim dnem, 10. december 2015, pridružuje tudi hrvaška stran Širi poeziju, ne strah, ki jo je postavilo uredništvo spletne literarne revije Književnost uživo (www.knjizevnostuzivo.org).

Vse strani sledijo istim načelom, ki jih zapisal na matični strani pesnik Antoine Cassar:

»Popolnoma človeško je, da se bojimo. Toda manj razumljivo je, da smo prestrašeni. Soočeni z vzdušjem strahu, militarizacijo, medijsko manipulacijo in naraščanjem sovražnega govora, imamo na voljo kar nekaj vrst zdravil proti stiski in paranoji. Poezija je eden izmed načinov, s katerim si lahko kot posamezniki in kot družba povrnemo čustveno ravnotežje, zdravo pamet in jasnost duha.

Širi poezijo, ne strahu predstavlja življenje potrjujočo poezijo o pogumu, prijateljstvu, raznolikosti, notranjemu in zunanjemu miru ter vsakdanjo poezijo o tem, kako je biti človek. Pesniki kot so Adonis, Celan, Eliot, Neruda in Szymborska jemljejo strah na pozitiven način, s tem ko ga s pomočjo ritma, podob in metafor obrnejo na glavo ali pa zasukajo od znotraj navzven. Izkušnja takšne poezije nam lahko vlije pogum,  da se soočimo z vsem, kar nas plaši – morda tudi z našimi najtemnejšimi mislimi, s katerimi se odzovemo na dogodke ali na način, na katerega so ti dogodki sporočeni – in tako presežemo tesnobo in občutek nemoči.« (Antoine Cassar).

Še naprej vas vabimo, da s svojimi pesmimi in prevodi skupaj ustvarimo prostor zaupanja, miru, prijateljstva … Pesmi in prevode pesmi, za katere ocenite, da so v skladu z zgoraj opisanim konceptom, pošljite na e-mail poiesismail@gmail.com, s pripisom »za FB stran Širi poezijo, ne strahu«.

 

Avtor projekta Antoine Cassar, avtorica slovenskega dela projekta Katja Kuštrin

 

Povezave:

Povezava na facebook stran Širi poezijo, ne strahu: https://www.facebook.com/Širi-poezijo-ne-strahu-1010504952343462/?fref=ts

Povezava na facebook stran Spread poetry, not fearhttps://www.facebook.com/spreadpoetrynotfear/?fref=ts

Povezava na facebook stran Širi poeziju, ne strah: https://www.facebook.com/siripoezijunestrah/?fref=ts

 

Katja Kuštrin

Katja Kuštrin

Katja Kuštrin se je rodila leta 1981 v Ljubljani, kjer tudi živi. Piše poezijo, prozo, publicistiko in prevaja. Je avtorica bloga "Metamorfoza", soavtorica pesniškega bloga "Poiesis" in ustanovna članica Kulturno umetniškega društva Poiesis.
Katja Kuštrin
O Katja Kuštrin (19 Člankov)
Katja Kuštrin se je rodila leta 1981 v Ljubljani, kjer tudi živi. Piše poezijo, prozo, publicistiko in prevaja. Je avtorica bloga "Metamorfoza", soavtorica pesniškega bloga "Poiesis" in ustanovna članica Kulturno umetniškega društva Poiesis.
Kontakt: Website